teknisk förvaltning i Fagersta och norbergs kommun

NVK logotyp
Norbergs kommuns logotyp
Fagersta kommun logotyp

SÖK PÅ SIDAN

Kontakta norra västmanlands kommunalteknikförbund

Postadress:

Box 2, 737 21 Fagersta

Telefon:

0223-446 00

Fax:

0223-164 30

Öppettider:

08.00-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 21 ­Fagersta

Energi och klimat

Dina val har betydelse! Genom att välja hur mycket energi och vilken energi du använder så kan du påverka hur miljövänlig du är. Energi används till exempel till att:

  • värma ditt hus
  • hålla en lampa tänd
  • tillverka varor
  • och köra bil

Vad kan du då göra för att minska din energianvändning? Du kan till exempel ta kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare, gå en Vett & Watt-cirkel eller utbilda dig i EcoDriving.

Energi- och klimatrådgivning

Bild på energirådgivaren Magnus Hellstrand

Mirjam Nykvist och Magnus Hellstrand arbetar som energi- och klimatrådgivare i Avesta och hjälper dig gärna med dina energifrågor! Rådgivningen är kostnadsfri. Klicka här för att komma till deras hemsida.

Vill du hellre ha ett personligt möte med en energi- och klimatrådgivare så finns Magnus Hellstrand under våren 2015 på plats i Fagerstas bibliotek på måndagar för att svara på frågor.

– Vi vill gärna pröva att vara synliga i ett "offentligt rum". Det har nämligen visat sig, att de energirådgivare som lyckats bäst i landet är de som är välkända på sin ort. Vår förvaltning delas ju mellan Fagersta och Avesta, men vi är placerade i Avesta och har därför synts dåligt i Fagersta, säger Magnus.

– Tanken är att ge invånarna möjlighet att spontant komma in och besöka mig för energirådgivning. Det kan gälla vad som helst inom hela vårt spektrum; hållbara transporter, uppvärmning, klimat och energieffektivisering. Ingen fråga är för liten, det kan handla om funderingar kring en alltför hög elräkning eller ett värmesystem som gått sönder, säger Magnus och fortsätter;

– Eftersom jag har med mig en elcykel upp till biblioteket varje vecka så innebär det också, att den som vill kan få pröva den – eller till och med låna elcykeln under några timmar!

Bild på elcykel

Vett & Watt

Ett sätt att lära sig hur man kan minska sin energiförbrukning är att gå en Vett & Watt-cirkel. Fagersta och Norberg är båda medlemmar i Förbundet Agenda 21 som har tagit fram Vett & Watt. Det är också Förbundet Agenda 21 som ger ut tidningen gröna draken. Klicka här för att komma till Förbundet Agenda 21 och här för att direkt komma till hemsidan för Vett & Watt.

EcoDriving

EcoDriving eller sparsam körning är ett sätt att köra bränslesnålt. Det innebär att körsättet både sparar på miljön och ekonomin. Under vintern 2012/2013 så har Fagersta kommun, Norbergs kommun och NVK utbildat sin personal som kör mycket i tjänsten i EcoDriving. Klicka här för att läsa mer om EcoDriving.

Sidansvarig:

Linda Halldin-Normann

Senast ändrad:

2015-04-20

Scrolla upp